Verslag van Allard 4 t/m 11 maart 2023

09-05-2023 16:31

Reisimpressie 2023, Allard week 10.

 

Ik had mij in september opgegeven voor de Sella ski huttentocht begin maart 2023. Aangezien het mijn eerste tocht was, ook nog eens als solist, was het best spannend wat me te wachten stond. Ook leek het me slim om de bus te nemen, ook al begon het- naarmate de aanvangsdatum rap naderde- een beetje te kriebelen of dat nou wel zo’n goed idee was. Kortom, spannend.

Ik werd gedropt in Utrecht en daar viel het al direct op dat dit een bus was die niet leek op dat wat ik associeerde met een bus. Volop luxe, ruimte en ook nog eens zeer prettig gezelschap die dezelfde bestemming als ik had. Een betere start kun je niet bedenken, overnachten terwijl de bus je naar Italië rijdt, informatie vraagbaak een stoel naast je en een vrijwel horizontaal bedje. Een aanrader dus, al is dat slechts bijzaak natuurlijk.

De dag begon bijtijds in Pozza di Fassa, de aanvangsplek van de tocht. Direct ski’s gehuurd, 8 daagse pas geregeld en met Ruud en Gerrit naar boven. Het zonnetje scheen en vol verwachting klopte ons hart…

 

En dan kom je aan in de eerste hut in het Buffaure gebied. De zon scheen, de koffie is lekker, de vermoeidheid groot en de verwachting nog groter. Dat is een gevaarlijke cocktail, maar kan ook fantastisch zijn. En dat laatste was het! De omgeving is ronduit betoverend en de pistes, waar ik even later overheen denderde, waren fantastisch! Dit zal een week worden waar alles bij elkaar zou kunnen komen. In die euforische sfeer maakte ik mijn afdalingen in het enorme superski gebied. Na een heerlijke afdaling in de buurt van Arabba, kreeg ik een aantal telefoontjes uit Duitsland. Sowieso vreemd op zaterdag dus toch maar opnemen dan. Bleek dat ene Joachim erachter was gekomen dat we elkaars ski’s verwisseld hadden! Bij toeval pasten de ski’s en via de verhuurder had Joachim mijn telefoonnummer kunnen achterhalen. Een uurtje later konden we weer terug ruilen en vervolgde ik mijn weg. Dit gedoe heb ik nog nooit meegemaakt maar is wel een groot risico tijdens de tour omdat je iedere keer op onbekende en soms drukke plekken komt. Dit gebeurde iemand anders namelijk ook in de groep. Handig ons dat goed te beseffen en rekening mee te houden!

 

En toen ging de tour pas echt van start! Kennis maken met veel verschillende mensen is altijd heel leuk. Sommigen zijn direct uitbundig terwijl anderen juist de kat uit de boom kijken. De week is lang en intens dus tijd genoeg om elkaar te leren kennen en te leren wat je aan elkaar hebt. Omdat je een heel sterke gezamenlijke band hebt, namelijk de liefde voor de Dolomieten en het skiën, brengt dat toch een bepaald type mens bij elkaar. Binnen de groep kun je dus altijd wel aansluiting vinden, of je nu alleen meegaat zoals ik, of met een groepje. De sfeer is altijd prima, en dan wel zeker deze week.

 

Ik ben een ervaren skiër en heb veel situaties meegemaakt (zoals heel velen binnen de groep ook trouwens), maar toch is dit veruit mijn meest bijzondere ski-ervaring geweest. En dat kwam door 2 unieke elementen. Je slaapt boven op de berg. Dat is natuurlijk super leuk en bijzonder om als laatste over te blijven in de hut, met je pantoffeltjes aan. Maar het bijzondere ski-element ontvouwt zich de volgende ochtend. ‘s Avonds zijn de piste-bully’s namelijk druk bezig geweest om een ribbeltjes lakentje neer te leggen. En wij krijgen dag na dag de eer om die als allereerste te gaan beskiën! Wat een feest is dat, dan wordt skiën wel heeel erg leuk.

En dan moet het tweede unieke ski-element nog komen. En dat is dat je continu skiet in een schitterende ansichtkaart-kaart. De omgeving is zo betoverend mooi dat ik me geregeld even in m’n arm moest knijpen om me te beseffen dat het echt was. Oké, je moet wel van imponerende rotsformaties, extreem afwisselende pistes en oneindige vergezichten houden, dat dan weer wel.

Kortom, als je van skiën houdt, moet je deze tour doen!

 

En dan het Italiaanse eten… laat ik het zo omschrijven, iedere middag de heerlijkste pasta’s, salades of wat dan ook, en ‘s Avonds steevast een driegangenmenu met Italiaanse passie voor eten bereid, en je mag nog kiezen ook. Dan hoeft ‘t alleen nog afgetopt te worden met een heerlijk glas water, bier of wijn. Laten ze dat in Italië ook best wel goed kunnen maken, en het plaatje is compleet en om uiterlijk 22:00 houd je jezelf niet meer wakker en worden de bedjes opgezocht.

 

Nu is dat wel een dingetje waar je jezelf gewoon goed op moet voorbereiden. Je slaapt namelijk niet alleen, nee. Soms met een redelijk overzichtelijk aantal personen maar soms met 12 personen op een kamer. En daar horen nu eenmaal oncomfortabelheden bij zoals beperkte privacy en wat geluidseffecten die gedurende de nacht spontaan ontstaan. Mijn eigen ervaring is dat ik niet heel veel geslapen heb, maar dat het altijd meer dan voldoende bleek. En dat gold niet alleen voor mezelf, maar iedereen stond iedere dag fris en fruitig weer rond 7:30 bij het uitgebreide ontbijtbuffet. De aanstaande ribbeltjes gaf ons meer dan voldoende energie om weer vrolijk de dag te beginnen.

 

En dan natuurlijk de ski-tour zelf. Het is zoveel dat het niet te vertellen is, anders wordt het een echt te lang verhaal. Voortgetrokken door paardjes, langs gigantische watervallen, in de sauna met blik op ondergaande zon op het topje van een berg, schier oneindige afdalingen en af en toe alle remmen los tijdens wat ingeplande uurtjes vrij skiën, de intense ervaringen zijn ontelbaar.

 

En last but not least, de begeleiding. Gerrit en Ruud zijn personen die precies weten hoe de groep veilig en goed van de ene hut naar de andere komt. Maar daarnaast ook sfeer weten te brengen in de groep. Geen afzondering maar volop onderdeel van ons allen, behendig gebruik makend van hun unieke eigen karakters.

 

Kortom, deze reis is een beleving die veel verder gaat dan een weekje lekker skiën in Italië. Dit is zo’n reis die je niet aan iemand kunt vertellen, waarbij alle foto’s en filmpjes gegarandeerd jaloersmakend zijn, terwijl je weet dat de werkelijkheid nog veel geweldiger was.

Dank Gerrit en Ruud voor het faciliteren van deze geweldige ervaring. Ik zou het niet hebben willen missen.

 

Allard