Wat is een skihuttentocht?

Een skihuttentocht is een een tocht waarbij je een week lang van hut naar hut skiet. Dat wil zeggen dat we gewoon met de lift omhoog gaan en gewoon over de piste naar beneden, een skihuttentocht is dus geen toerskitocht of trektocht. De groep bestaat uit een gids met maximaal 10 tot 12 deelnemers. Vaak zijn we met twee groepen tegelijk op pad en komen elkaar regelmatig tegen. (Ook slapen we regelmatig met beide groepen in dezelfde hutten). Onze tochten vinden plaats in de Italiaanse Dolomieten, in het gigantisch grote skigebied Dolomiti Superski. Dit skigebied bestaat uit twaalf deelgebieden, bijna 1200 kilometer aan pistes en 464 liften, allemaal toegankelijk op één enkele skipas. Verspreid door het gebied zijn enkele honderden zogenaamde "rifugios", letterlijk betekent dit "schuilplaats" maar eigenlijk zijn het bemande restaurants waarvan enkele de mogelijkheid tot overnachten bieden. In het Nederlands noemen wij deze rifugio's simpelweg "hutten". Tijdens onze huttentochten skiën we gedurende een week iedere dag van de ene rifugio naar de volgende.

Met een "normale" wintersportvakantie keer je iedere dag terug naar het hotel waar je die ochtend vertrokken bent. Het voordeel van een huttentocht is dat we alleen maar verder gaan en daardoor een veel groter gebied kunnen bestrijken, eigenlijk de enige manier om alle hoeken van een skigebied zo groot als Dolomiti Superski te verkennen!

Het mooie aan een skihuttentocht is ook dat je iedere dag in een ander gebied skiet, we hoeven in principe nooit twee keer dezelfde piste of lift te nemen, hoewel we mooie afdalingen graag een keer extra nemen. Al onze overnachtingsadressen liggen hoog in de bergen, boven de 2000 meter, zodat we 's ochtends als allereersten op de vers geprepareerde pistes staan.

Onze gidsen laten je de mooiste plekjes van de Dolomieten zien. Onder hun begeleiding hoef je niet bang te zijn om te verdwalen, een bus te missen of de laatste lift naar de rifugio te missen. Bovendien hoeft er geen tijd verspild te worden met kaartlezen of over de route discussiëren, hoewel de gidsen graag laten zien waar we geweest zijn en waar we naar toe gaan.

Voor wie is een skihuttentocht?

Iedereen die redelijk goed kan skiën of snowboarden en een sportieve instelling heeft kan mee op huttentocht. We verwachten van je dat je met gemak een rode piste af kunt, maar ook af en toe een zwarte mag geen probleem zijn. We kunnen in principe de gehele tocht afleggen zonder een zwarte piste te nemen maar voor de liefhebbers zoeken we deze afdalingen graag op.

Ook verwachten we dat je de gehele week met een middelgrote rugzak (20-25 liter, 3-6 kg) op kunt skiën. Bagagetransport is bij ons namelijk niet mogelijk. De meeste dagen hebben we de mogelijkheid om de rugzak ergens voor een paar uur of langer te laten staan, maar er zijn ook dagen dat we de rugzak de hele dag op hebben.

We staan 's ochtends rond zeven uur op, ontbijten en vertrekken vervolgens tussen half negen en negen uur. Uitslapen is er dus niet bij. Vaak is het mogelijk om overdag ergens te pauzeren, maar er zijn ook dagen dat daar weinig tijd voor is. De echte die-hards kunnen uiteraard tot half vijf of later door skiën...

Wat neem je mee op een skihuttentocht?

Het doel is uiteraard om zo weinig mogelijk mee te nemen. Onze ervaring is dat alles wat je nodig hebt in een rugzak met een inhoud van 20 tot 25 liter past. Je ski-uitrusting trek je uiteraard aan, daarnaast heb je in je rugzak nog wat kleding voor 's avonds, een toilettas, schoon ondergoed en eventueel een boek of spelletje. Als je besluit om met ons een skihuttentocht te gaan doen ontvang je uiteraard een gedetailleerde paklijst waarop duidelijk staat wat je mee moet nemen.